No tots els videojocs són iguals, varien segons la base o plataforma del joc i la temàtica. Es poden considerar videojocs des d'una consola com pot ser la Wii, la Play Station, la PSP com un joc d'ordinador o telèfon mòbil. La temàtica dels videojocs també és molt variada, poden ser històrics, de fantasia, esportius,... Els videojocs es poden classificar segons la seva temàtica:
- Jocs de simulació: són aquells que permeten intervenir en la seva evolució, construint espais i elements de joc.
- Jocs d'estratègia: aquests es caracteritzen perquè s'intenta aconseguir l'objectiu del joc mitjançant una bona gestió i combinació de recursos.
- Jocs d'acció: són aquells en els quals el jugador realitza accions de manera repetitiva i la seva dificultat cada vegada és major.
- Jocs esportius o de conducció d'un vehicle: recreen virtualment aquestes activitats amb accions i paisatges molt fidels a la realitat.
Però segons la temàtica del joc, les habilitats que es treballen en el jugador també són diferents. L'atenció i l'observació són bastant comuns, així com l'organització espacial i temporal. Depenent de cada videojoc, les habilitats que es treballen són en major o menor mesura les següents:
- La precisió, la memòria, la creativitat i el raonament estratègic o lògic.
- La transmissió de continguts i valors.
- L'adquisició d'habilitats relacionades amb el món digital: més destresa i seguretat.
- Desenvolupar activitats com la superació o l'autoestima.
- Aprendre a compartir amb els companys.
- Implicar-se, prendre decisions i executar accions.
- Potenciar habilitats psicomotrius.
- Adquirir nous coneixements.
- Aprendre a dominar-se i autocontrolar-se.
- Treballar la fantasia.
- Afavorir la coordinació entre les mans i la vista.
Tot i això, s'ha de tenir en compte els efectes positius i negatius dels videojocs, és responsabilitat dels adults seleccionar els videojocs per als menors, establir els moments oportuns per a jugar-hi i si es pot, jugar amb la família. És necessària aquesta col·laboració dels pares o tutors ja que els continguts que hi han en el mercat són diversos. No només s'han de tenir en compte si els jocs són educatius o no, sinó també l'estona que els nens/nenes passen jugant al videojoc, l’adició que aquests poden provocar-li al jugador si no hi ha un equilibri amb les altres activitats.
Com a conclusió, els videojocs són eines educatives si se’n fa un bon ús i si els responsables dels usuaris en tenen un control.
Silvia Caballé Serrano
Estic d'acord amb que avui dia els videojocs s'han convertit en una adicció. Els usuaris passen la major part del temps jugant sense parar i això no és fer un bon ús. Des del meu punt de vista s'ha de saber quan s'ha de parar.
ResponEliminaHe trobat una pàgina web que parla d'aixó i a més a més mostra un vídeo.
És aquesta: http://mjosebr.blogspot.com/2009/05/videojocs-adictius.html
Espero que us pugui ser útil.
Gràcies per l'adreça d'aquest vídeo! Ens va semblar molt interessant, i per això vam fer una entrada parlan d'aquest vídeo.
ResponEliminaGràcies per ajudar-nos a fer millor el nostre blog!