dijous, 14 d’octubre del 2010

VIDEOJOCS A LES AULES

Dels videojocs s'ha dit de tot i, normalment, res de bo: que generen violència, que augmenten el sedentarisme dels nens, que els tornen addictes... Però, darrerament se’ls comença a mirar des de altre perspectiva. La European Schoolnet, xarxa que engloba a vint Ministeris d'Educació comunitaris, ha analitzat en un estudi els avantatges i desavantatges de la utilització de jocs d'ordinador en els centres educatius. L'anàlisi dels experts parteix d'una premissa clara: en una societat multimèdia, hiperconectada i digital, les classes no poden limitar-se a un docent amb un guix enfront de la pissarra.

A partir d’aquesta premissa investigadors espanyols li han donat un gir a aquest tema i asseguren que els videojocs poden ser una eina educativa, ja que les aplicacions didàctiques que brinden els videojocs permeten desenvolupar diverses habilitats i fomentar l'adquisició de valors, també permeten que els mestres dirigeixin debats d'educació en valors i que els nens siguin més crítics del món real. Serveixen fins i tot per atacar el sedentarisme, afirmen els investigadors, perquè es pot barrejar el joc en la consola amb les activitats físiques que van començar al pati

La prova ja l'estan fent en quatre escoles de Madrid on han instal·lat consoles de videojocs a les aules. Els més feliços són,evidentment, els nens, però curiosament també els professors, que ara ensenyen Llenguatge, Història, Matemàtiques i fins i tot Música amb videojocs.

A l'inici de cada curs, els investigadors es reuneixen amb els professors i defineixen en quines classes podrien introduir les consoles.  
Després, discuteixen amb els nens amb quin videojoc els agradaria aprendre i dissenyen cursos, usualment de dues hores setmanals.
Aleshores els nens llegeixen en Internet sobre els personatges dels seus videojocs. Dibuixen els personatges i els publiquen a la xarxa, juguen amb les consoles, veuen pel·lícules i les comparen amb els videojocs i, al final, analitzen els videojocs o els temes apresos i escriuen reflexions en un blog.
Els videojocs, en definitiva, compten amb un ampli potencial didàctic que deu ser aprofitat en les diferents instàncies del sistema educatiu. Aprendre sobre la resolució de problemes a partir de relacions causa-efecte, desenvolupar la capacitat de síntesi, elaborar estratègies per al compliment d'objectius, prendre decisions sobre la base de la informació disponible, comprendre diverses notacions simbòliques i assimilar regles i processos són algunes de les accions inherents al simple fet de jugar amb l'ordinador. Potser hagi arribat l'hora de trencar mites i prejudicis i reconèixer que els videojocs, en tant activitat lúdica, compten amb un potencial didàctic encara per explorar a les nostres aules.



 


Alicia Abril Cobo

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada