dijous, 11 de novembre del 2010

Videojocs, el futur de l'educació?

El joc ha existit des de sempre, són molts els autors que sostenen que aquesta activitat no només és lúdica, sinó que serveix també en el desenvolupament i l'aprenentatge. Normalment amb el joc i quan juguem fèiem representacions del món, situacions reals o imaginàries en les quals ens submergim. Ens creiem semblar-nos als personatges que s'han convertit en models o herois ideals. Alhora que ens prepara per a la vida diària, el joc ens permet escapar de la realitat, encara que sigui només per un instant de la nostra vida, per això resulta tan atractiu.

A l'actualitat, ens veiem obligats a considerar les possibilitats que ens ofereixen les noves tecnologies com nous mitjans per a facilitar l'activitat lúdica i intel·lectual. En aquest plànol, els videojocs han assumit un paper molt important en el temps lliure dels joves. Per tant, els pares consideren adequat fomentar aquesta nova forma d'activitat lúdica. Tal vegada podria ser positiu utilitzar els videojocs com un recurs educatiu a l'escola, sobre aquest tema avui Elpais.com publica un reportatge molt recomanable.  

Si volem integrar els videojocs dins l'escola, els seus continguts haurien de potenciar les relacions diverses amb persones i coses, veure'ns en la necessitat d'emmagatzemar informació, analitzar causes i efectes, resoldre diversos tipus de problemes, prendre decisions, utilitzar un vocabulari o codi adaptat, aprendre a controlar reaccions i impulsos, a expressar les nostres emocions i interpretar esdeveniments nous. El contingut hauria d'afavorir les idees i sentiments positius, desenvolupar destreses motrius i, finalment, ensenyar-nos a actuar d'acord amb les regles i normes que faciliten la interacció social. Amb tot això tal vegada podem evitar que aquesta nova forma de diversió generi estereotips sexistes, violència, irresponsabilitat i reprodueixi una determinada cultura, la del mascle.

Actualment plataformes com Nintendo estan començant a desenvolupar videojocs que respecten gran part de l'exposa't anteriorment.

Alicia Abril, Silvia Caballé, Anna Chamorro i Carla Dabau.

1 comentari:

  1. En la nostra opinió, el joc també pot ser una bona forma d'educar als infants, ja que és una eina com una altra però més lúdica que un llibre, per exemple.

    Tot i això, el joc no és el mateix que el videojoc, ja que per dur a terme el segon es necessita un ordinador. Es pot trobar la manera d'educar a través dels videjocs i, per una banda, creiem que podria ser una bona experiència innovadora que potser aportaria ajuda però, per altra banda, l'ordinador és una màquina que pot crear addicció i, si ja existeix gent que es fa addicta als jocs de l'ordinador, només faltaria que també s'eduqués a través del pc.

    ResponElimina