dijous, 28 d’octubre del 2010

Estratègies en l'àmbit escolar.

Es poden planejar estratègies d’ensenyança o d’aprenentatge utilitzant videojocs com a complement del material educatiu dintre d’una unitat didàctica, però abans de planejar-la suggerim tenir en conte les següents observacions:
-      El professor ha de planejar les activitats segons el contingut de desitgi aplicar i els recursos disponibles de què disposi el centre educatiu, no es tracta només de utilitzar els videojocs per el simple plaer de fer-ho.
-      El professor ha de tenir un coneixement general dels videojocs, és important que coneix-hi els gèneres que existeixen, el llenguatge que s’utilitza, les consoles o dispositius de jocs disponibles, etc.
-      Abans de planejar les activitats s’ha de fer un diagnòstic del grup per definir el domini de l’ús dels jocs, el gust per activitats lúdiques, etc.
-      L’ús dels videojocs no és restringit al públic infantil, però poden ser utilitzats amb molt més èxit en el món dels joves i els adults. El joc que s’escull ha de correspondre a l’edat dels nens els quals utilitzaran els recursos corresponents.
-      L’alumne jugarà formant part d’una activitat d’aprenentatge i que hauria de ser supervisat i condicionat per el facilitador. Si el videojoc no es juga, no té sentit utilitzar-lo com a recurs didàctic, però l’abús del joc també pot resultar contraproduent.
Cal recordar que les estratègies didàctiques són plans d’acció que tenen com a finalitat aconseguir uns objectius i que incorporen materials, accions i decisions en un escenaris hipotètic, l’estratègia que plantegem pretén senyalar moments claus per l’ús dels videojocs en ambients escolars, però és absolutament susceptibles de modificació.
El professor/a ha d’escollir quin serà el contingut temàtic que desitja abordar i determinar si el videojoc pot ser-li de complement. En el planejament didàctic aquesta etapa és la delimitació de continguts i objectius. Per planejar l’estratègia o activitat d’aprenentatge recolzada en els videojocs, suggerim considerar les següents fases:
-      Definir els objectius d’estratègia. (analitzar valors, exercitar habilitats, adquirir actituds crítiques cap a l’ús de la tecnologia...)
-      Escollir els videojoc adequat.
-      Definir els elements educatius del joc. (jugar, analitzar el temps, comprendre com es juga, possibles desenllaços...)
-      Assenyalar moments d’aprenentatge. (explorar, analitzar, sintetitzar i avaluar)
-      Dissenyar activitats.
-      Practicar, avaluar i modificar.
Segurament existeixen altre models per utilitzar videojocs en les classes i en escenaris no escolars, intentarem recopilar-los i posar-los a la seva disposició, també intentarem esbossar la construcció de un laboratori de videojocs com a espai educatiu allunyat de l’escola i de conèixer com s’utilitzen els jocs de vídeo en ludoteques.  


Alicia Abril, Silvia Caballé, Anna Chamorro i Carla Dabau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada